GRADSKI STADION SISAK

Gradski stadion Sisak

Gradski stadion sastoji se od:

  • centralnog objekta

  • glavnog i pomoćnog igrališta

  • polivalentnog igrališta za male športove

Kapacitet stadiona je 15 000 – 20 000 gledatelja.

– Za sportske događaje, utakmice i manifestacije koje zahtijevaju posebne pripreme ili prilagodbe sportskih terena, kontaktirajte marketing@src-sisak.hr

Na objektima stadiona provode se razna natjecanja i pripreme športskih udruga, nastava tjelesne i zdravstvene kulture, vannastavne aktivnosti osnovnih i srednjih škola, rekreativni programi poduzeća, MUP-a, HV-a, djece, mladeži i odraslih, tenis (otvoreni teren).

Investicijsko i tekuće održavanje

Gradski stadion sadrži više terena na kojima se održava sportska aktivnost. To su:

  • teren 1 je veliko i središnje nogometno igralište s tribinom i atletskom stazom,
  • teren 2 je nogometno igralište s umjetnom travom i tribinom,
  • teren 3 je pomoćno nogometno igralište,
  • teren 4 odnosi se na polivalentno igralište za male sportove (mali nogomet, futsal),
  • teren 5 su tereni vezani za aktivnosti Baseball klub Sisak Storks, Softball klub Sisak Storks,
  • tenisko igralište i
  • ostali prostori.

Centralni objekt (teren 1) sastoji se od prizemlja i 1. kata. U prizemlju se nalaze razne prostorije i svlačionice dok su na 1. katu kancelarije koje koriste HNK Segesta i Atletski klub te zajednička dvorana za sastanke i jedna kancelarija. Također, u sastavu centralnog objekta nalazi se ugostiteljski objekt koji je u najmu.

Dominantni sportski program je vezan za nogomet koji može primiti do 20.000 gledatelja. Tu svoju aktivnost realiziraju HNK Segesta i njezine selekcije te NK Zeleni brijeg koji koristi adaptirane prostorije nedaleko terena s umjetnom travom. Na ostalim terenima kroz različite vidove natjecanja, treninga i nastave sportsku aktivnost provode: AK Sisak (atletika), Baseball klub SISAK STORKS, Softball klub SISAK STORKS, povremeno streličari, Javna vatrogasna postrojba, neke škole (Ekonomska škola Sisak) i drugi.

Održavanje prostora je zahtjevno i složeno. Najveći dio poslova odnosi se na redovitu košnju travnatih površina cca 70.000 m(od mjeseca ožujka, pa sve do kraja mjeseca studenog) i to: košnju glavnog i pomoćnog igrališta, poligona, bejzbol igrališta, oba velika nasipa koje omeđuju glavno igralište i košnju cjelokupnog okoliša.

Održavanje glavnog igrališta, osim košnje, odnosi se na: redovito valjanje igrališta (jednom ili dvaput tjedno), prozračivanje posebnim strojem, prihranom, gaženjem terena i popunjavanjem rupa, navodnjavanjem u ljetnim mjesecima, obilježavanjem, iscrtavanjem i popunjavanjem igrališta s kvarcnim pijeskom. Igralište s umjetnom travom (teren 2) redovito se češlja. U zimskim mjesecima kada padne snijeg, a postoje aktivnosti, čisti se snijeg lopatama i malom traktorskom ralicom. Teniski teren je trenutno u najmu pa održavanje vodi zakupodavac. Od ostalih redovnih tehničkih poslova održavanja izvedena je kontrola: gromobrana, vatrogasnih aparata, hidranata, sanitarni uvid,  deratizacija, uvid ispušnih plinova u kotlovnici, servis strojeva kosilica i traktora, servis kotlovnice – plamenika, čišćenje šahtova oko igrališta s umjetnom travom, servis kompletnog audio sustava na tribini objekta glavnog stadiona, zamjena stolica na glavnoj tribini stadiona te na igralištu s umjetnom travom i dr.

Od važnijih poslova nabavljene su: nove traktorske kosilice i trimeri, visokotlačni perač,  semafor i LED reflektori, položena nova instalacija vodovodne mreže, postavljene nove, centralne, glavne prskalice sistema za navodnjavanje na glavnom nogometnom igralištu, te servisirano deset bočnih prskalica uz obnovu sanitarnog čvora i drugi poslovi.

Ipak najvažnija aktivnost odnosi se na postavljenje tartan podloge s kojom će uvjeti za trenažni proces i natjecanja postati kvalitetniji, posebno atletičara. To je kapitalna investicija koju realizira Grad Sisak zahvaljujući svojim financijskim sredstvima i uspješno realiziranog natječaja Središnjeg državnog ureda za šport. Gradski stadion postao je kvalitetno mjesto za bavljenje sportom i zadovoljio je sve zdravstveno-higijenske i kineziološke standarde, a građanima i sportašima omogućio istinsko bavljenje sportsko-rekreacijskim djelatnostima.