Vrhunski predavač u Sisku

120085063_2957249577713854_437809846478662983_o
ŠRC Sisak je za kineziologe organizirao seminar s temom Funkcionalni obrasci pokreta u treningu s otporom, u provedbi MotusMelior jedinstvenog centra za sport i rehabilitaciju u Hrvatskoj, te su nakon seminara izdana uvjerenja – certifikat za uspješno pohađanje i završetak seminara prof.dr.sc. Gorana Markovića. On je redoviti profesor Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje kolegije Osnovne kineziološke transformacije i Motorička kontrola. Završio je tri studija (profesor kineziologije, prvostupnik kineziterapije i doktor osteopatije) te je magistrirao i doktorirao na polju kineziologije (pliometrijski i sprinterski trening). Postdoktorsko usavršavanje je proveo na University of Delaware, SAD, pod vodstvom prof. dr. sc. Slobodana Jarića.
Seminar se održao u maloj dvorani ŠRC Sisak na Gradskom bazenu u nedjelju 20.rujna 2020. s početkom u 9:00 sati.
Trening s otporom nezaobilazni je modalitet vježbanja u području sporta, rehabilitacije i fitnesa. Zadnjih 10-ak godina postoji naglašen interes za „funkcionalnošću“ vježbi, posebice vježbi s otporom. Međutim, kriteriji na temelju koji je moguće suditi o funkcionalnoj naspram disfunkcionalne izvedbe neke vježbe često su arbitrarni, što otežava razumijevanje među trenerima te između trenera i klijenata (sportaša, rekreativaca, pacijenata). Kroz ovaj intenzivan jednodnevni praktični seminar, polaznici su naučili temeljne biomehaničke i živčane principe izvedbe više zglobnih vježbi s otporom poput čučnja, iskoraka, mrtvog dizanja, skleka, zgiba te raznih varijanti potisaka i povlačenja.
Ključ ovog seminara vezan je uz optimizaciju rada živčano-mišićnog sustava vježbača uz minimizaciju unutrašnjeg i vanjskog stresa na mišićno-koštani sustav.
Primjenom naučenih principa u praksi, polaznici će primijeniti znanje prema polaznicima različitih programa ŠRC-a Sisak uz smanjenje rizika nastanka akutnih ozljeda te sindroma prenaprezanja.
Prof dr. sc. Goran Marković će u nedjelju (27. rujna 2020. i srijedu (30. rujna 2020.) gostovati u emisiji Radio Siska gdje će govoriti o važnosti tjelesnog vježbanja, ozljedama u sportu, zdravlju ljudi, koronavirusu i treningu s otporom.