Simultanka s Garry Kasparovom

IMG_7505

Povodom obilježavanja 110 godina Šahovskog društva Sisak organizirana je simultanka s proslavljenim svjetskim šahovskim prvakom i velikim prijateljem Hrvatske Garijem Kasparovom. U prostoru OŠ 22. Lipnja s početkom u 17:30 održana je simultanska partija šaha sa čak 16 protivnika. Sretnici koji su igrali šah protiv Garija Kasparova su: šahistice ŠD Sisak, kadeti ŠD Sisak, novinari, branitelji, treneri, političari te ostali ljubitelji šaha.

Svojom igrom Gari Kasparov posebno želi potaknuti djecu i mlade da se bave sportom za koji kaže da se iznimno rijetko može vidjeti i slušati putem medija, za razliku od brojnih drugih sportova koji su zbog svoje opće i velike popularnosti daleko zastupljeniji. Budući da više šah ne igra profesionalno, svoje iskustvo i vrijeme odlučio je staviti u funkciju promoviranja ove igre. ‘Šah je igra s beskonačno mnogo mogućnosti. Ja sam uspio dugogodišnjim igranjem šaha otkriti nešto veći broj mogućih kombinacija izvedbi igre od drugih šahista i tako stjecao titulu prvaka. No to je igra koja traje vječno i u njoj postoji još mnogo toga što se može otkriti. Upravo u tome se nalazi privlačnost igranja šaha. Ona može biti uvijek drugačija’, rekao je Kasparov.

Ono što treba naglasiti je kako je grad Sisak još jednom dokazao da je zaslužio titulu Europskog grada sporta u 2019. godini i povodom toga Športsko rekreacijski centar Sisak osigurao je jedinstvenu šahovsku ploču i figure. Cilj Športsko rekreacijskog centra Sisak je da poveže povijest grada Siska sa sportom, odnosno da djeca dok se bave sportom i igranjem šaha uče o Sisačkoj povijesti. Figure Rimljana i Kelta predstavljene su na press konferenciji.

 

DSC05460 IMG_7427 IMG_7446 IMG_7486 IMG_7497 IMG_7503