1st SISAK SYNCHRO OPEN 2019

helen plakat 300 dpić

Povodom dodijeljene titule Europski grad sporta 2019, Grad Sisak  i Zajednica sportskih udruga grada Siska potaknuli su nas  da se odlučimo organizirati 1. Međunarodno natjecanje u sinkroniziranom plivanju u Sisku i podržali nas u tome.

Športsko-rekreacijski centar Sisak pobrinuo se da imamo odlične uvjete za pripremu natjecanja visoke razine. Sve ostalo je na organizacijskim sposobnostima Kluba sinkroniziranog plivanja Sisak koji se godinama razvijao da bi došao i do ovog koraka.

Natjecat će se sinkronizašice u kategoriji mlađih juniorki, odnosno do 15 godina i to u disciplinama: figure, solo,duo, mix duo- mješoviti parovi, tim i kombinacija , a sve je raspoređeno u dva dana 16. i 17. studenog 2019.

Na natjecanje su se prijavili:

Federacija sinhronog plivanja Odessa – Ukrajina, Tatarstan synchronized swimming Federation- Republika Tatarstan – Rusija, klub H20 Synchro- Mađarska, klub Kometa Brno – Češka Republika, iz Hrvatske:

PAM AQUA MARIS –Rijeka , HAKSP MLADOST-Zagreb,  AQUABETTA SINKRO KLUB-Velika Gorica  i domaćin-organizator KSP SISAK.

Ukupno će se natjecati 85 članica klubova i federacija.

Početak natjecanja je u subotu ujutro u disciplini figure u kojoj sve natjecateljice moraju što kvalitetnije tehnički izvesti zadane elemente, prijelaze i položaje na vodi.

Otvorenje natjecanja počinje u 16,00 sati s predstavljanjem sudionica i disciplinom solo s kojom počinju discipline s koreografijama.

Natjecanje se nastavlja u nedjelju ujutro i trajat će do poslijepodne.

Cijelo suđenje na natjecanju promatrat će gospodin Marlon Jose Falcon Silva iz Venecuele, koji će održati kliniku za trenere i suce na temu umjetnički dojam. Gospodin Marlon je službeni FINA evaluator što znači da je natjecanje kvalitetnije razine i značajno za sve sudionike.

Sinkronizirano plivanje je vodeni sport koji uključuje elemente plivanja, gimnastike i plesa. Iako je na većini natjecanja pravilima dozvoljen nastup i muškarcima, sinkronizirano plivanje se smatrao ženskim sportom te se još uvijek većinom natječu  žene. U Hrvatskoj se 2018. godine po prvi puta natjecao mješoviti (muško-ženski) duo.

Ovaj vrlo zahtjevni sport od natjecateljica traži snagu, odličnu plivačku tehniku, fleksibilnost te osjećaj za ritam i prostor. Kako se dio figura izvodi s glavom ispod vode, potrebna je i sposobnost dužeg zadržavanja daha.

Sinkronizirano plivanje je standardni olimpijski sport od Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984.

Aktivan rad u sinkroniziranom plivanju u Hrvatskoj započeo je 18. siječnja 1988. godine  u Zagrebu, a klub u Sisku osnovan je 15.11.2003. godine od kada je imao prekide djelovanja sve do 2010.g. od kada se kontinuirano razvija i napreduje, osvaja medalje na prvenstvima i domaćin je natjecanja državne, gradske i sada međunarodne razine. KSP SISAK sudjelovao  je na revijama i organizirao  revije, sudionik je mnogih sportskih i humanitarnih akcija te promocija sporta kao i redoviti gost na vaterpolo utakmicama VK Sisice.